|
1394/11/3 شنبه
موقعیت طبیعی و جغرافیایی
شهر کبودراهنگ با وسعت تقریبی 3816 کیلومتر مربع در 52 کیلومتری شمال غربی استان و ارتفاع متوسط 1675متر از سطح دریا می باشد و از شمال محدود است به خدابنده لو از شهرهای توابعاستان زنجان و از غرب محدود است به حد بیجار و قروه از توابع استان کردستان و از شرق به شهرستان رزن و از جنوب محدود است به شهر همدان و از نظر وسعت دومین شهرستان استان و دارای 129 روستا و آب و هوای این شهرستان عموماً سرد و خشک و نسبت به آب و هوای سایر شهرستانهای استان درتابستان گرمترین و در زمستان سردترین نقطه استان می باشد.
تاریخچه شهر کبودراهنگ
شهر کبودراهنگ از سه بخش به نامهای مرکزی، گل تپه، شیرین سو و 11 دهستان تشکیل گردیده که در لغتنامه علامه دهخدا آمده است که یکی از قرای همدان و طائفه جلیلیه حاجی لر قراگوزلو در آن متهکن و متوطن اند حاجی محمد جعفر متخلص به مجذوب نیز از آنجا بوده و در گذشته چمنزاری وسیع با چشمه های زیرزمین و قناتهای پر آب از جمله راهنگ، بیزینج، سازجین، سادلج را نیزمی توان نام برد و در میان بیشه زراعی دایرهای شکل محصور بوده است و دارای تعداد 129 روستا که 80% ساکنین و قاطبین آنرا روستائیان و 20% از جمعیت را شهرنشینان تشکیل میدهند و زبان رسمی آنها ترکی و عده ای نیز فارس که ترکان این شهرستان همانند ترکان او ساوه - اراک – کرمان – فارس – اصفهان شباهت زیادی به ترکان قشقائی و فارسی زبانان نیز از نژاد سامی و آریایی هستند و دین رسمی 9/99 % آنها مسلمان و مذهب شیعه و جمعیت آن حدود 000/168 نفر می باشد.
پیشینه تاریخی
در پیشینه تاریخی شهر کبودراهنگ متاسفانه در پده ای از غبار و بی اعتنائی به فراموشی سپرده شده و اشاراتی که می توان داشت به اینکه کبودراهنگ بیشه زاری پر آب بوده و در آن روستاهای قدیمی سادلج – قاسم آباد – هندره – دستجرد قرار داشته که در تپه های سادلج که هم اکنون نیز از مزارع 5 گانه آن می باشد قبر های پیدا شده که محلی ها آنها را گوور قبر (قبر گبر) می نامیدند و برخی اعتقاد دارندکه از جمله ساکنین اولیه این آباد گبر بوده اند و تاریخ بنای آن به قبل از اسلام بر می گردد و یا وقوع جنگ شاه طهماسب دوم صفوفی با جع قوای قزلباش سپاه عثمانی (احمد شاه والی عثمانی) در محل فعلی کوریجان از توابع کبودراهنگ و وجود شخصیتهای شهیر همانند شیخ موسی نثری کبودراهنگ رمان نویس نامی تاریخ اولین خص که به سبک غربیها آثار ورمان خود را به تحریر در آورد و با وجود فخر المحتققین عارف اللهی و حکیم ربانی حاج محمد جعفرکبودراهنگی ملقب به مجذوب علیشاه صاحب مراحل السالکین و دیگر شخصیتهای شهیر و شاخص تاریخی خود گواه بر قدمت تاریخی این شهر بوده و می باشد.
سوغات
با توجه به کشاورزی بودن منطقه و اسکان 80% از ساکنین شهرستان در روستا و اشتغال عمده آنها به کشاورزی و دمداری از جمله سوغاتهای شهرستان نان محلی و فرآورده های لبنیاتی محلی و شیره انگور را می توان نام برد
جاذبه های طبیعی، تاریخی و گردشگری
1 - غارعلیصدر از محدود غارهای آبی جهان است که در عمق ارتفاعات سارقیه و در روستای علیصدر در ادامه کوه های سوباشی با ارتفاع تقریبی 2100 متر از سطح دریا قراردارد
2- کوه قلی آباد با ارتفاع 2220 متر از نقاط از سطح دریا در 12 کیلومتری شرق کبودراهنگ
3- قلعه باشقورتاران مخروبه ای از یک حمام قدیمی روستای باشقورتاران که دارای 3 گنبد و خزینه و سربینه بوده است
4- پل کوریجان که این پل با داشتن 5 دهنه و 3 دهلیز بزرگ و کوچک و بنای آن در عهد صفویه می باشد
5 – حمام سنگی باشقورتاران دارای سه گنبد یک خزینه و از جنس سنگ ساروج بنا گردید0
6- قزلر قلعه سی که در روستای باشقورتاران بر روی کوهی کم ارتفاع بنا شده و ضخامت دیوار های اصلی قلعه حدوداً یک متر و از جنس سنگ و ساروج می باشد
جاذبه های مذهبی
امام زاده زبیده خاتون و ذوالفقار – بقعه امام زاده زبیده خاتون و امام زاده ذوالفقار مزار خواهر و برادری است از نوادگان امام موسی کاظم (ع) و امام زاده راهب واقع در نزدیکی روستای دستجرد فی مابین شهر کبودراهنگ و روستای دستجرد می باشد.
جاذبه تفریحی
1- غار علیصدر
2 – باغهای سازجین و سادلج و مزارع زیبای طبیعی نقاط توابع از جمله روستای وصله و دیگر نقاط که عمدتاً به لحاظ کشاورزی بودن منطقه از این نعمت بر خوردار می باشند
3 – کوه قلی آباد
امامزاده عبدالله روستای مسجدین
بنائی پانزده وجهی و گنبد دار می باشد که دو طبقه متشکل از طبقه اول سرداب که قبر اصلی در آن واقع شده است و طبقه دوم که در ارتفاع حدود دو متری از سطح بنا شده است. در وسط اتاق کمی متمایل به سمت قبله قبری نمادین با استفاده از قلوه سنگ دور چین و بالا آمده است. طول هر وجه بنا یک و نیم متر می باشد که در وجه شمال، شمال غربی درب ورودی به داخل امامزاده واقع شده است. شایان ذکر است بنای یاد شده مربوط به دوره ایل خانی می باشد .
حمام اعظم کبودراهنگ
بنای مذکور در اواخر دوره قاجاریه توسط تعدادی از خیرین کبودراهنگ ساخته شد. این بنا حدود 400 متر مربع مساحت دارد و شامل دو قسمت اصلی حمام سرد و حمام گرم می باشد. همچنین این بنا توسط راهروهای موجود به دیگر قسمتهای فرعی نظیر خزانه و سردینه مرتبط می گردد. حمام اعظم با استفاده از سنگ و آجر و ملات ساروج ساخته شده و طی سالیان ذشته بدلیل اضافه نمودن الحاقات فراوان این بنا دچار تزلزل شده بود. اداره کل میراث فرهنگی استان همدان پس از پیگیریهای حقوقی و قضائی در سال 1389 اقدام به مرمت بنای یاد شده نمود.
غار علیصدر
این غار شگفت انگیز در تپه های کم ارتفاع غرب شهرستان کبودراهنگ واقع شده است و از شگفتی های طبیعت در اعماق لایه های زمین می باشد . غار علیصدر در ارتفاع تقریبی 2100 متری از سطح دریا قرار دارد . این غار در سال 1342 توسط گروهی از کوهنوردان همدانی شناسائی شده و خبر وجود آن در رسانه های کشور منتشر گردید و مورد استقبال محققان و غارنوردان ایرانی قرار گرفت و به یکی از جاذبه های معتبر توریستی کشور تبدیل شد.
|
|